isaan-thailand.reismee.nl

Ontdek Noordoost Thailand

Het prachtige landschap van Thailand, Noordoost Thailand

Het Noordoosten van Thailand wordt ook wel Isaan genoemd. De Isaan regio strekt zich uit van de stad Nakon Ratchisima (Korat), de noordelijke en oostelijke grens met Laos, de grensrivier de Mekong en in het zuiden door Cambodja. De afstand tot Bangkok is ongeveer 250 kilometer.

De Isaan regio is de armste streek van het land. Noordoost Thailand bestaat voornamelijk uit fijnzandige grond. Desondanks wordt de bodem bijna geheel als akkerland gebruikt (maïs, rijst, jute). Door het ontbreken van grote rivieren in het gebied is bevloeiing van de velden niet mogelijk. Hierdoor is in tegenstelling tot andere delen van Thailand vaak maar één (rijst)oogst mogelijk. Als deze enige oogst door het uitblijven van de regen mislukt, zit de boer zonder inkomsten.

Isaan is het centrum van een eeuwenoude beschaving welke terug gaat naar prehistorische tijden en de tijd waarin de Khmer volkeren huishielden. Er zijn nog steeds overblijfselen en monumenten te vinden die herinneren aan de praal en gratie van vroegere tijden. Bijvoorbeeld de prachtige, gerestaureerde Khmer tempels bij Phanom Rung en Prasat Hin Phimai.

Noordoost Thailand is op toeristisch gebied nog weinig ontwikkeld. Als u deze regio bezoekt dan heeft u dé unieke mogelijkheid om kennis te maken met de oorspronkelijke Thaise levenswijze. Er wordt in Noordoost Thailand prachtige zijde gemaakt, die u voor weinig geld kunt kopen. Ook kunt u een bezoekje brengen aan een van de paraplufabrieken waar de vrolijk gekleurde paraplu's nog met de hand beschilderd worden. De mensen in Noordoost Thailand zijn zeer vriendelijk en gastvrij, de sfeer is er heel aangenaam en de prijzen zijn lager dan in de rest van Thailand.

Reist u door de Isaan, iets wat uitstekend te doen is per auto, motor of openbaar vervoer, ga dan eens van de grote weg af en trek het land in naar de kleine dorpen. U zult zien dat de lokale bevolking voor u openstaat en u al snel zal uitnodigen voor het eten: ‘King kauw', wat zoveel betekent als ‘eet smakelijk' en ‘eet mee'. Dit kunt u gerust doen, want dat vindt de lokale bevolking prachtig.

Kortom, Noordoost Thailand heeft zeer indrukwekkende tempels uit de Khmer tijd, een gastvriendelijke bevolking, prachtige architectuur, schitterende natuurparken en bijzondere historische en archeologische plaatsen. Vele unieke overblijfselen uit prehistorische tijden en monumenten zijn hier te bewonderen.

Maak kennis met de Thaise bevolking
Wegwijs in Noordoost Thailand

Beste reistijd

De beste reistijd voor Noordoost Thailand is van november tot maart. Het is dan lekker koel en er valt geen regen. Van april tot mei is Noordoost Thailand zonnig en droog. In juni en juli begint het regenseizoen; er vallen dan 1 á 2 verfrissende buien per dag. In augustus en september is de grote regentijd in Noordoost Thailand. Alles staat dan in bloei en de natuur is prachtig groen.

Accommodatie

De mogelijkheden om in Noordoost Thailand te overnachten zijn uitgebreid. Verspreid over heel Noordoost Thailand zijn er voor ieder budget goede verblijfsmogelijkheden, variërend van topklasse hotels in Khon Kaen tot kamperen in het natuurpark waar opnames zijn gemaakt voor ‘The Beach'. Kijk hier voor een overzicht van accommodaties in Noordoost Thailand.

Vervoer

Noordoost Thailand is goed bereikbaar vanuit Bangkok, zowel per vliegtuig, trein, en met de bus.

Met het vliegtuig reist u snel, comfortabel en goedkoop naar Noordoost Thailand. Tickets kunt u reserveren op International Airport Don Muang in Bangkok, en tevens bij reisbureaus in Bangkok. De prijs voor een vliegticket varieert per vliegtuigmaatschappij en het seizoen waarin u reist. Low cost carriers bieden enkele reizen aan van Bangkok naar Khon Kaen vanaf ongeveer € 30,-. Een overzicht van vliegvelden in Noordoost Thailand vindt u bij luchtvaart.

Met de trein naar Noordoost Thailand reizen geeft u de gelegenheid om op een relaxte en comfortabele manier van de prachtige omgeving te genieten. Met de trein kunt u vanuit Bangkok de steden Nakhon Ratchasima (de ‘Poort van de Isaan'), Buriram, Ubon Ratchathani, Khon Kaen, Udon Thani en Nong Khai bereiken. Als u eerste of tweede klasse tickets koopt, kunt u comfortabel en bovendien voor weinig geld naar Noord Thailand reizen. De prijzen voor treintickets naar bijvoorbeeld Ubon Ratchathani variëren van ongeveer € 7,- voor een tweedeklas ticket tot € 25,- voor een eersteklas ticket. Tickets kunt u kopen bij station Hualamphong in Bangkok.

Ook zijn er goed georganiseerde busdiensten naar het Noordoosten van Thailand. De Thaise staatsbussen zijn comfortabel en goedkoop en zijn bovendien voorzien van airconditioning, tv en een minibar. Een busticket van Bangkok naar een grote stad in Noordoost Thailand kost ongeveer € 10,- tot € 15,-. Busreizen naar Noordoost Thailand zijn sneller dan treinreizen. Een busreis naar Nakhon Ratchasima duurt ongeveer 3 uur.

Langs de hoofdweg van Nakhon Ratchasima op circa 1 kilometer vanaf de splitsing richting Khon Kaen, is er een busterminal met verbindingen naar Bangkok, Noord- en Oost Isaan, en naar het Zuidoosten van Thailand. De blauwe bussen zijn voorzien van airconditioning en reizen vanaf de busterminal naar de steden van de Isaan. U kunt onderweg uitstappen op de gewenste plaats, maar u kunt buiten de vaste instapplaatsen niet instappen. De lokale bussen brengen u van de dorpen en kleinere steden naar grote steden met busterminals.

Naast de mogelijkheid om zelf een reis te organiseren naar Noordoost Thailand kunt u ook een reis boeken bij een van de vele reisbureaus in Bangkok. Ook kunt u een taxi afhuren voor enkele dagen. Spreek van tevoren wel even een prijs af.

Praktische zaken

Als u hulp nodig heeft op het gebied van veiligheid of te maken hebt gehad met criminaliteit, kunt u contact opnemen met de toeristen politie (Tourist Police). Deze politieagenten zijn Lees meer over veiligheid in Thailand.er om u te helpen in geval van problemen. De toeristen politie houdt kantoor in praktisch elke stad en de agenten spreken goed Engels. U kunt de toeristen politie in heel Thailand bereiken op nummer 1155.

Bezienswaardigheden per stad/regio:

Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima, ook wel Korat of de ‘Poort van de Isaan' genoemd, is de grootste provincie van Thailand en staat vooral bekend om zijn rijstbouw en zijde. Nakhon Ratchisima is dan ook het economische centrum van de regio. De stad heeft ongeveer een miljoen inwoners. Het exacte aantal is niet bekend, omdat de Thai zich gewoonlijk niet uitschrijven in hun geboortestad.

Bezienswaardigheden

Zijde; de beste zijde van Thailand wordt bij mensen thuis in de dorpen van Nakhon Ratchasima gemaakt. Stop gerust en ga even kijken; de bevolking zal dat bijzonder op prijs stellen. Uiteraard zullen zij aan uw vragen of u wat zijde van hen wilt kopen. De patronen die op een onnavolgbare wijze geweven worden, worden bepaald door het verven van de zijdedraden in verschillende kleuren. Dit is een zeer moeilijke klus. Sommige zeer bedreven wevers kunnen wel tot zeven kleurenpatronen zetten. Bekende gebieden waar veel zijde wordt geweven zijn Pak Thong Chai langs de route 304 zuidelijk van Nakon Ratschasima, en op ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nakon Ratchasima langs de route 2 in de omgeving van Ban Sida / Bua Yai.

Khmer tempel in Pimai, Thailand
Phimai Temple; Dit is een bekende Khmer tempel op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Nakon Ratchasima. U kunt deze tempel bereiken door route 2 te volgen.
Phanom Rung Temple - Khmer tempel; ca. 120 km zuidoost van Nakon Rachasima via de route 224 en route 24. Dit is de best gerestaureerde Khmer tempel van Thailand.
Thao Suranari; het meest populaire jaarlijkse festival van de regio is Thao Suranari: een viering naar aanleiding van de overwinning van Thao Suranari op Lao. Dit wordt gevierd van eind maart tot eind april, met uitbundige feesten en een missverkiezing.
Nationaal park bij Nakhon Ratchasima, Khao Yai National Park

Khon Kaen en Roi Et

Khon Kaen en Roi Et zijn voornamelijk rurale provincies: om die reden zijn er veel veehouderijen en textielfabriekjes. De Isaan regio ligt precies in deze provincies, een ideale manier om de taal en cultuur van de Isaan te ontdekken. De stad Khon Kaen is een belangrijk commercieel, educatief, en financieel centrum voor Isaan.

Bezienswaardigheden

Raketfestival; De Noordelijke culturele tradities komen tot uiting tijdens de bijzondere festivals die georganiseerd worden. Zo wordt ieder jaar in Yasothon (50 kilometer ten zuidoosten van Roi Et) het kleurrijke raketfestival gehouden. In Thailand wordt dit festival Bun Bang Fai genoemd. Dit festival wordt gevierd ter ere van het begin van het regenseizoen (begin mei). Vassakan, de God van de Regen, zou erg van vuur houden. Om deze reden vuurden de boeren in de regio raketten af, zodat Vassakan het zou laten regenen. Tegenwoordig wordt dit festival uitbundig gevierd met enorme raketten, veel muziek, dans en gezelligheid.
De internationale keuken; omdat hier veel expatriates in de omgeving wonen (buitenlanders die in Thailand werken), is er een goede internationale keuken in deze regio.
Khon Kaen National Museum; in dit museum kunt u objecten uit de Dvaravati tijd bezichtigen; voornamelijk kunststukken van brons en keramiek.
Het bezoeken van tempels; het leukste is het bezoek in de ochtend te plannen rond ongeveer 11 uur. Rond deze tijd eten de monniken voor het laatst die dag. Als u iets te eten meeneemt, bijvoorbeeld een ananas of gegrilde kip van de markt, kunt u dit eten aanbieden aan de monniken.

Het Kaarsenfestival in Ubon rachathani
Ubon Ratchathani

Ubon Ratchathani is gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Isaan, nabij de Cambodjaanse grens en de grens met Laos. De Thaise overheid probeert deze provincie te promoten als de ‘smaragden driehoek', vanwege de enorme monsoenbossen in de omgeving. De stad Ubon is een belangrijke stad voor de Isaan. De grensovergang aan de route 217 is een van de weinige grensovergangen met Laos en is daarom een belangrijk economisch punt voor de omgeving.

Bezienswaardigheden

Het Kaarsen Festival in juli; dit is een parade van gigantisch sculpturen uit was.
Wat Tung Sri Muang; deze tempel is bekend om zijn antieke bibliotheek in traditioneel Thaise stijl.
Wat Maha Wangram; deze tempel is gebouwd ten tijde van Koning Rama III en wordt beschouwd als de belangrijkste tempel van deze regio.

Surin

Surin is een rustige provincie waar eind november het jaarlijkse Surin Elephant Roundup Festival georganiseerd wordt. Er gebeuren tijdens dit festival allemaal spannende dingen. Als u psychedelisch beschilderde olifanten en olifantenvoetbal wilt zien, moet u zeker komen kijken.

Bezienswaardigheden

Zilverwerk dorpjes; In de dorpjes Ban Khwao en Ban Chok worden mooie zilveren sierraden gemaakt, zoals zilveren ringen, oorbellen, armbanden en horloges. De dorpjes liggen aan de snelweg 2l/1(Sutin-Chom Phra Route) 4 kilometer aan de rechterkant, kilometerpaal l4-15.

Khmer tempel
Buri Ram

Deze stad wordt ook wel de 'Sfeervolle stad' genoemd. Hier kunt u oude ruines uit de Angkor periode bewonderen die recentelijk opgeknapt en gerestaureerd zijn, waardoor deze erg interessant zijn als u geïnteresseerd bent in de Khmer periode. De stad ligt ongeveer 410 kilometer van Bangkok.

Bezienswaardigheden

Buriram Vogel Park; in dit park kunt u uitstekend vogels spotten. Vooral tijdens de periode november en april trekken vele vogels naar dit park. Het park ligt in het Huai Talat resevoir, 15 kilometer van het centrum Buriram I'rakhon Chai weg.

Loei

Loei is een van Thailand's mooiste en meest ongerepte provincies. Het is er bergachtig, en hier worden de meest extreme temperaturen gemeten. In de zomer is het ongelofelijk heet, en in het koude seizoen is het nergens kouder in Thailand dan in Loei. Trekking en hiking zijn hier erg populair, maar dan wel in het koude seizoen. Deze weersomstandigheden hebben geresulteerd in een overweldigend mooie natuur. Loei ligt 520 kilometer van Bangkok.

Bezienswaardigheden

Phu Kradung National Park; dit park is een van de meest romantische plekken van Thailand. Er leven hier herten, olifanten en vele bijzondere vogelsoorten. Als u rond zonsondergang op de heuvel gaat zitten kunt u van het ongelofelijk mooie uitzicht genieten. het park ligt op een hoog plateau, 70 kilometer van Loei langs de Khon Kaen Loei hoofdweg.
Phu Rua National Park; door het (voor Thailand) koele klimaat groeien hier bijzondere orchideesoorten. Ook is er een uitkijkpunt waar u de rivieren Huang en de Mekong goed kunt zien. Phu Rua National Park ligt 59 kilometer van Loei en 9 kilometer van Amphor Phu Rua.

Udon Thani

Udon Thani is een belangrijke transporthub en heeft een belangrijke agrarische markt voor de omliggende provincies. Vooral expats (buitenlanders die in Thailand wonen en werken) komen hier om zaken te kopen die in de rurale gebieden van de provincie niet te verkrijgen zijn. Udon Thani ligt 564 kilometer van Bangkok.

Bezienswaardigheden

Udon Saeng Tawan (Zonnenschijn); op twee kilometer va Udon Thani kunt u schitterende en heerlijk geurende orchideeën bewonderen. In de orchideeëntuin wordt een bijzondere soort orchidee gekweekt genaamd 'Undon Zonnenschijn'
Nong Prachak; is een prachtig park, gelegen in de provincie, met een groot meer en een diversiteit aan bomen en geurende bloemen. U kunt hier heerlijk tot rust komen.

Nakhon Phanom

Nakhon Phanom heeft duidelijke kenmerken van de Laotiaanse en Vietnamese cultuur, hoewel de hoofdstad voornamelijk bevolkt wordt door Chinezen. De stad Nakhon Phanom heeft een fantastisch uitzicht over de Mekong Rivier en de bergen van Laos.

Bron: Thailandreisgids

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!